Amateurclubs in nood !!!

alle overige voetbalweetjes.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Dabo
Beheerder
Berichten: 2421
Lid geworden op: 31 jul 2012, 20:48

Amateurclubs in nood !!!

Bericht door Dabo »

KVV Vosselaar kiest voor provinciale

Verrassing in Vosselaar vanavond waar KVV Vosselaar, dat momenteel in de hoogste regionen meedraait in 2de amateur, aankondigt dat het geen aanvraag indient voor een licentie bij de voetbalbond zoals dat voor 2de amateur vanaf dit jaar verplicht is. Wanneer de club afweegt dat ze voor kosten staat met betrekking tot een nieuw stadion om de terreinen aan de Konijnenberg te vervangen, de inkomsten in 2de amateur niet dermate zijn dat die de kosten van duurdere spelers compenseren en dat de jeugd van Vosselaar veel beter aan zijn trekken kan komen in eerste provinciale, dan is de keuze snel gemaakt klinkt het. Het nieuws werd bekendgemaakt door voorzitter Sylvain Coolen. Hij hoopt dat alle betrokkenen bij de club en uiteraard ook de supporters deze beslissing zullen begrijpen.

Duffel in zware financiële problemen: ofwel algemeen forfait ofwel zo goed als gratis spelen

Voetbalclub Duffel kampt met grote financiële problemen en mogelijk dreigt een forfait voor de rest van het seizoen. De match tegen Aalst vanmiddag moest een hoogtepunt worden, maar de spelers werden na de wedstrijd bij elkaar geroepen. De club kampt met een tekort aan liquide middelen door sponsorproblemen en problemen met de btw. Het seizoen kan alleen verder worden uitgedaan als de spelers voor een fractie van hun loon willen spelen. Amper een paar dagen na Vosselaar dat om financieel gezond te blijven een stap terug wil zetten, dus alweer een club die niet verder kan in t weede amateur. Straks meer info in Sport op Zondag.

Voetbalclub ASV Geel in acute geldnood

De centen van ASV Geel zijn op. Dat heeft RTV_Vandaag van kapitein Jean-Michel Hoebregs vernomen. Gisteravond werden de spelers van ASV Geel toegesproken door bestuurslid Koen Vanlommel, rechterhand van voorzitter Jan Tormans, met de boodschap dat er geen fondsen meer zijn. De pogingen om de financiële put van 1 jaar geleden te dichten, zijn niet gelukt. Mede door de tegenvallende resultaten in 2de Amateurs en doordat de club o.a. niet de top 5 behaalde, haken de sponsors af. Daarnaast had ASV Geel enkele dure spelers in de rangen die het kostenplaatje lieten oplopen. Een aantal spelers zijn intussen wel bereid om in te leveren of om gratis te spelen. Straks meer in RTV_Vandaag.

Bron: RTV

eSKaa
Berichten: 1268
Lid geworden op: 31 jul 2012, 22:44

Re: Clubs vallen als vliegen. !!!

Bericht door eSKaa »

Maak nog meer idiote (stadion)vereisten. Praat spelers nog meer het 'zot in de kop' dat ze 'op een hoog niveau meekunnen'.
Waarom nu ook al licenties voor 2e en 3e amateur?
En Geel, tja, da's al jaren een kroniek van een aangekondigde dood he. Een stadion zetten voor 1e Klasse, maar het andere nog niet half vol krijgen..

Gebruikersavatar
Dabo
Beheerder
Berichten: 2421
Lid geworden op: 31 jul 2012, 20:48

Re: Clubs vallen als vliegen. !!!

Bericht door Dabo »

FC Duffel geeft algemeen forfait en herstart in eerste provinciale

Anderhalve week nadat de financiële problemen bij FC Duffel aan het licht kwamen, besliste de club algemeen forfait te geven voor de rest van het seizoen. De Duffelaars nemen deze zomer een herstart in de Antwerpse ­eerste provinciale.

Wat nu al anderhalve week in de lucht hing, werd gisteren ­realiteit. FC Duffel kan het ­lopende seizoen niet afmaken. Aanvankelijk leek een groot deel van de spelersgroep nog tot het einde van het seizoen gratis door te willen gaan, maar het voorbije weekend volgde een totale ommekeer en haakten steeds meer spelers af. Zo bleven enkel clubdieren Jeroen Hofmans, Lode Vertonghen en Yannick Verlinden nog over om het zinkende schip alsnog te water te houden. Uiteraard onvoldoende om een vlot verder verloop van het kampioenschap te waarborgen. “De meerderheid heeft beslist om niet meer door te gaan”, ­reageert voorzitter Denis Raveschot. “Gaandeweg voelde je toch dat steeds meer jongens gepolst werden door andere teams. Een aantal sterk­houders was wel nog bereid om verder te doen, maar we hebben te weinig achter de hand om de kern mee aan te vullen. En dus rest ons geen andere optie dan algemeen forfait te geven met het eerste elftal. Voor alle duidelijkheid heeft dit geen impact op al onze jeugdelftallen, dames of veteranen. Zij blijven in competitie en voor hen verandert er niets.”

De voorzitter maakt zich bovendien sterk dat de club ook nog een toekomst heeft volgend seizoen. “Ik meen dat de sanctie een ­degradatie naar eerste provinciale is. Daar leggen we ons bij neer. Ik maak me sterk dat we een competitief budget zullen genereren om in die reeks een nieuwe start te ­nemen. Voor alle duidelijkheid: FC Duffel is niet dood. Wel speelt een liquiditeitsprobleem ons parten waar we vandaag geen oplossing voor hebben.”

Bron: HNB

Gebruikersavatar
Dabo
Beheerder
Berichten: 2421
Lid geworden op: 31 jul 2012, 20:48

Re: Clubs vallen als vliegen. !!!

Bericht door Dabo »

Enkele leden van de algemene vergadering van de vzw KFC Duffel hebben een nieuwe vzw ‘Sporting Club Duffel’ opgericht om in 4de provinciale met een schone lei te kunnen starten. De vrees bestaat dat KFC Duffel door de verschuldigde btw en door een onderzoek van de RSZ naar vorig seizoen genoodzaakt zal zijn om in vereffening of faling te gaan. Op die manier zorgt de nieuwe vzw dan voor continuïteit voor het jeugd- en damesvoetbal. Het clubbestuur voegt er wel aan toe dat er getracht wordt om verder te doen met KFC Duffel en dat er altijd gevoetbald zal worden op de Rooienberg.

Bron: RTV

eSKaa
Berichten: 1268
Lid geworden op: 31 jul 2012, 22:44

Re: Clubs vallen als vliegen. !!!

Bericht door eSKaa »

Wie ziet er door het bos de bomen nog? UPDATE NA ENKELE UITSPRAKEN BAS

1A:
-Standard: licentie OK
-Moeskroen: licentie OK
-KVO: licentie OK

-Zakt Waasland-Beveren
-Is Brugge kampioen?
-Promotie van zowel OHL als Beerschot?
--> Indien alles zo doorgaat is dit een reeks met 18 ploegen.

1B: Enkel Union en Westerlo hebben een licentie
-Beerschot naar 1A?
-OHL naar 1A?
-Lokeren failliet
-Roeselare: GEEN LICENTIE 1B --> amateurvoetbal (reeks nog onbekend, wel licentie voor 1Ama)
-Lommel: licentie OK

-Virton naar 2 Ama met -3 ptn.
-Deinze promoveert vanuit Amateur 1
-RWDM heeft ook een licentie 1B gekregen
-Seraing heeft ook licentie 1B gekregen en promoveert omwille van zakken Roeselare
--> 1B zal een reeks zijn met X aantal ploegen

MAARRRRR nu wordt het pas echt moeilijk :-)

1 Amateur:
-Deinze naar 1B
-Seraing naar 1B (licentie OK, Roeselare krijgt er geen, Seraing neemt plaats in)
-RWDM naar 1B als Virton geen licentie krijgt
-KVO en Moeskroen vanuit 1A gebeurt niet, misschien wel Roeselare?
-St. Eloois zakt naar 2 Ama (met -3 ptn)
-Tubize zakt naar 2 Ama (met -3 ptn): GEEN LICENTIE 1AMA
-Zakt La Louviere eigenlijk nog (3e laatste in de eindstand = in principe rechtstreeks degradant)?
-Tienen, Knokke en Francs Borains promoveren als kampioenen uit 2 Ama
---> Een reeks met ergens tussen de 14 en 20 ploegen :-)

Aan de lagere reeksen begin ik al helemaal niet.

Gebruikersavatar
Dabo
Beheerder
Berichten: 2421
Lid geworden op: 31 jul 2012, 20:48

Re: Clubs vallen als vliegen. !!!

Bericht door Dabo »

Voetbalclub ASV Geel krijgt ook bij BAS geen licentie

Het BAS heeft beslist om voetbalclub ASV Geel geen licentie voor de 2de Amateurklasse te geven. Het BAS, dat is het Belgisch Arbitragehof voor de Sport. Onze redactie heeft het nieuws uit een zeer betrouwbare bron. De club zou intussen ook al op de hoogte zijn. Door deze beslissing moet ASV Geel zakken naar 1ste Provinciale.
ASV Geel trok naar het BAS omdat het eerder al van de Voetbalbond geen licentie kreeg. Ook niet in beroep of evocatie. De reden was de slechte financiële situatie van de club. Maar intussen werd ASV Geel overgenomen door een nieuwe bestuursploeg. En die maakte zich sterk dat het bij het BAS wel gelijk zou halen. Dat het licentiedossier in orde was. En dat het BAS begrip zou hebben voor de moeilijke situatie met de overname.

Maar ook het BAS toont zich nu onverbiddelijk en weigert dus de licentie voor Geel. Voor ASV Geel zijn nu alle mogelijkheden uitgeput. De traditieclub moet daardoor het nieuwe seizoen in 1ste Provinciale starten. En dat brengt dan meteen een hele carrousel op gang. FC Berlaar-Heikant promoveert daardoor naar het nationale voetbal. En Houtvenne stijgt op zijn beurt van 3de naar 2de Amateur.

Bron: RTV

Gebruikersavatar
Dabo
Beheerder
Berichten: 2421
Lid geworden op: 31 jul 2012, 20:48

Re: Clubs vallen als vliegen. !!!

Bericht door Dabo »

“Er is dringend overleg nodig over de amateursclubs. KBVB, word wakker!”

Ons amateurvoetbal ligt op apegapen. Clubs lopen door de coronacrisis tientallen duizenden euro’s mis en voelen zich door zowat iedereen in de kou gezet: de Pro League, de KBVB en Voetbal Vlaanderen. Hun persconferentie vanochtend was een wanhoopskreet. ‘De media zijn onze laatste reddingsboei, help ons aub”, klonk het. Er is dringend overleg nodig. KBVB, word wakker!
Als liefst 60 Vlaamse clubs uit eerste, tweede en derde amateurs zich buiten de KBVB en Voetbal Vlaanderen verenigen om wantoestanden aan te klagen, dan is er iets serieus aan de hand. Ze klagen de alleenheerschappij van de Pro League aan. Onze profclubs nemen zonder overleg beslissingen die tot in de diepste vezels van het voetbal als maatschappelijk fenomeen worden gevoeld. De amateurclubs hoeven niet op hulp van de KBVB te rekenen.

Je zou het logisch kunnen noemen als het niet zo wraakroepend zou zijn. De voorzitter van de KBVB, Mehdi Bayat, zit als vertegenwoordiger van zijn club Charleroi ook in de raad van bestuur van de Pro League. Zal hij zichzelf als profclub tegen de haren instrijken om de amateurclubs te helpen? Van de CEO bij de KBVB Peter Bossaert moet al evenmin veel verwacht worden. Hij zit op die positie bij gratie van de profclubs. Van Voetbal Vlaanderen, die de belangen van de amateurs zou moeten verdedigen, gaat te weinig daadkracht uit. Van de kant van de KBVB en Voetbal Vlaanderen bleef het -ondanks de noodkreten die de amateurclubs al maanden uitstoten- dan ook heel stil.

Als begin september de amateurcompetities (hopelijk) hervatten, hebben onze amateurclubs zes maanden geen wedstrijd gespeeld. De kantine was dicht. Er werden geen toegangskaarten verkocht. Toernooien, tombola’s en barbecues werden afgelast. De KBVB schold al 1,3 miljoen aan bondsverplichtingen kwijt. Mooi en broodnodig, maar het bespaart de meer dan 2.000 clubs iets meer dan een bescheiden 1.000 euro. Intussen zijn door dezelfde KBVB de plannen voor een duur nieuw bondsgebouw goedgekeurd. Een nieuw gebouw zetten, waar dan prestigieus mee kan worden uitgepakt, is een provocatie als straks de helft van de clubs moet ophouden te bestaan.

In die context is het opmerkelijk dat een gebrek aan geld niet de eerste bekommernis van de verenigde amateurclubs blijkt te zijn. Ze voelen zich uitgesloten omdat de licentievoorwaarden te zwaar zijn, waardoor de promoties eerder op financiële dan op sportieve gronden gebeurt. Zo kan het dat Lierse Kempenzonen, nummer 13 in eerste amateurs, en de beloften van Club Brugge in 1B spelen en THES Sport, de tweede uit eerste amateurs, niet. De amateurs verdenken de profs ervan een gesloten competitie te willen maken door de licentievoorwaarden steeds strenger te maken. Ze hebben gelijk. Dat is inderdaad de bedoeling. De profclubs willen geen clubs met een gebrekkig stadion, te weinig lichtcapaciteit voor avondwedstrijden en geen sluitend budget in 1A of 1B. Daar valt ook wat voor te zeggen, maar wat meer solidariteit en erkenning van de amateurclubs als gesprekspartner zijn broodnodig om de basis van onze voetbalpiramide te onderhouden.

De passiviteit van de KBVB en Voetbal Vlaanderen, die zelfs geen rol als bemiddelaars met de Pro League op zich nemen, is onbegrijpelijk. Maar het moet niet van één kant komen. Iedereen kent de verhalen van de veel te hoge premies die zelfs in provinciale worden betaald. Minder in het zwart dan voorheen, maar het blijven soms hallucinante bedragen. Hier paal en perk aan stellen en de maatschappelijke rol uitbouwen in plaats van tegen heug en meug een promotie na te streven, zou de amateurclubs in een stevigere positie brengen. De basis onderhouden, lokale verankering en mikken op eigen jeugd, is van veel groter belang dan dat succes onder de eigen kerktoren.

Bron: HNB

DAVILA
Berichten: 3596
Lid geworden op: 06 aug 2012, 23:59

Re: Clubs vallen als vliegen. !!!

Bericht door DAVILA »

Ik heb de remedie al eens voorgesteld: de amateurclubs scheuren zich af en richten een eigen competitie in.
Eens zien wie dat nieuwe bondsgebouw gaat betalen dan...
Uiteraard zal UEFA en FIFA die nieuwe 'bond' niet erkennen maar wat maakt dat uit, de amateurs leveren geen spelers aan de nationale ploeg en spelen niet Europees.
Maar waar wringt het schoentje ? Bij enkele amateurclubs zitten een paar ambitieuze dirigenten die dromen van ooit tot de cenakels van het Belgische voetbal toe te kunnen treden, ik noem maar wat: Seraing, Lierse Kempenzonen, Patro, zelfs Deinze. Deze laatsten bouwen wel een nieuw stadion maar zullen ooit moeten vaststellen dat er in België slechts plaats is voor hooguit 16 teams de naam profploeg waardig. De Romeinen wisten al dat men moet verdelen om te heersen, zolang die megalomanen aanwezig blijven in de amateurreeksen zal het status quo blijven heersen. Aan de amateurclubs om eens duidelijk te zeggen wat ze willen.Ik blijf de dreiging met afscheuring het sterkste wapen van de amateurclubs vinden. Stel bv eens dat de Bene Liga er komt: wat gaat het handvol overblijvende profclubs dan doen ? Spelen voor 1500 à 3000 man ? TV rechten ? 'Topaffiches' genre Cercle-Eupen ?
Een beetje lef tonen amateurs !

Gebruikersavatar
Dabo
Beheerder
Berichten: 2421
Lid geworden op: 31 jul 2012, 20:48

Re: Clubs vallen als vliegen. !!!

Bericht door Dabo »

DAVILA schreef:
04 aug 2020, 17:55
Maar waar wringt het schoentje ? Bij enkele amateurclubs zitten een paar ambitieuze dirigenten die dromen van ooit tot de cenakels van het Belgische voetbal toe te kunnen treden, ik noem maar wat: Seraing, Lierse Kempenzonen, Patro, zelfs Deinze. Deze laatsten bouwen wel een nieuw stadion maar zullen ooit moeten vaststellen dat er in België slechts plaats is voor hooguit 16 teams de naam profploeg waardig.
In Deinze zien ze het inderdaad megalomaan:

Afbeelding

Gebruikersavatar
Dabo
Beheerder
Berichten: 2421
Lid geworden op: 31 jul 2012, 20:48

Re: Clubs vallen als vliegen. !!!

Bericht door Dabo »

Clubs happen naar adem door almacht Pro League en hekelen passieve houding voetbalbond en amateurclubs

Amateurclubs zijn het KOTSBEU

Ons amateurvoetbal ligt op apegapen. Clubs lopen door de coronacrisis tientallen duizenden euro’s mis en voelen zich door zowat iedereen in de kou gelaten: de Pro League, de KBVB en Voetbal Vlaanderen. “De media zijn onze laatste reddingsboei, help ons alsjeblieft”, klinkt de wanhoopskreet.

Een afvaardiging van zo’n zestig amateurclubs uit eerste, tweede en derde amateurs verzamelde gisteren in Tessenderlo. Er vielen woorden als “afscheuren” en “uitgesloten worden”. De gemandateerden zeiden het bij herhaling: “We zijn het kotsbeu!”

“Vrijdag 31 juli was de druppel”, verwees woordvoerder Steven Van Geeretruyen (Heur-Tongeren) naar de vergadering van de Pro League, waar werd beslist dat de beloften van Club Brugge aan 1B zouden worden toegevoegd. “Op welke basis? De Pro League is eropuit een gesloten competitie te maken. THES Sport, de tweede in eerste amateurs en dus sportief rechthebbende op een promotie, mag niet promoveren. Niet op sportieve gronden, maar op finan-ciële. Waarmee zijn we bezig? Zo maak je het voetbal kapot. Het licentiesysteem is failliet, want het zet de deur open voor buitenlandse investeerders en godbetert belofteploegen.”

De licentievoorwaarden zijn de revolterende amateurclubs, naar eigen zeggen ook gesteund door vele provinciale clubs, een doorn in het oog. Die eisen zijn te streng. Daarom spelen Lierse Kempenzonen, nummer 13 in eerste amateurs, en de beloften van Club Brugge straks in 1B en niet vicekampioen THES Sport. “Ze knijpen onze keel toe”, klinkt het ook bij ex-Rode Duivel Stijn Stijnen, tegenwoordig trainer bij Patro Eisden Maasmechelen in de eerste amateurklasse. “Door op zondagnamiddag volop voetbal in 1A te programmeren, verliezen wij ook geld. Tegelijkertijd worden die licentievoorwaarden altijd maar strenger. Clubs kunnen daaraan niet voldoen en verliezen de motivatie.”

De gemandateerden halen zwaar uit naar de KBVB en Voetbal Vlaanderen, de amateurafdeling van de voetbalbond. “Van de KBVB hebben we nog niets gehoord, Voetbal Vlaanderen handelt te traag en zegt altijd dat het niets kan doen”, aldus Van Geeretruyen. Feit is dat Voetbal Vlaanderen een serieus probleem heeft als zoveel clubs de revolutie prediken. Gaan ze afscheuren? “Dat is niet het juiste woord, we worden uitgesloten”, klinkt het bij Stijn Stijnen. “Neem Zulte Waregem. Die club had onder de huidige licentievoorwaarden nooit kunnen doorgroeien tot de mooie club die ze nu is.”

De amateurclubs willen dus rechtstreeks met de Pro League praten en steken zo het officiële orgaan voorbij. Hallo Voetbal Vlaanderen? “Wij vinden het ook niet kunnen dat de beloften van Club Brugge in 1B spelen”, zegt VV-voorzitter Marc Van Craen. “Dat werkt competitievervalsing in de hand. Wij willen ook meer solidariteit en minder zware licentievoorwaarden. Ook de opleidingsvergoedingen moeten worden herbekeken. Net zoals de verdeling van het geld dat de bond aan het WK overhoudt. Dat ging nu bijna integraal naar de Pro League.”

De amateurs zitten dus grotendeels op dezelfde golflengte, maar kibbelen wel onder elkaar. Dat maakt hun onderhandelingspositie tegenover de almacht van de Pro League niet sterker. “De Pro League wil met iedereen praten en engageerde zich al om tot een oplossing te komen”, aldus Stijn Van Bever, woordvoerder van de Pro League. “Maar het zou makkelijker zijn dat we weten met wie we moeten praten. Ik hoop dat Voetbal Vlaanderen en de clubs die dreigen met een afscheuring er intern uitkomen. Alvast dit: de licentievoorwaarden vallen onder de bevoegdheid van de voetbalbond, niet van de Pro League.”

RSZ-voordelen aanvallen

“De licentievoorwaarden voor de stadioninfrastructuur zijn al twintig jaar dezelfde”, zegt licentiemanager Nils Van Branteghem, die niet van plan lijkt die voorwaarden te wijzigen.

“Dan weten wij wat te doen”, zegt Van Geeretruyen van de amateurclubs, die de RSZ-voordelen van vooral de profclubs op tafel wil gooien bij de politici. Sommigen onder hen zijn sowieso een kruistocht begonnen tegen dat fiscale voordeel. “Als je zo’n geschenk krijgt van de overheid, moet je ook iets terugdoen voor de maatschappij”, vindt Guido Vandenabeele van Oudenaarde.

Bron: HNB

Plaats reactie