Amateurvoetbal uitgesteld tot spelen met publiek weer kan

alle overige voetbalweetjes.
Gebruikersavatar
Dabo
Beheerder
Berichten: 2581
Lid geworden op: 31 jul 2012, 20:48

Amateurvoetbal uitgesteld tot spelen met publiek weer kan

Bericht door Dabo »

Amateurvoetbal uitgesteld tot spelen met publiek weer kan: “Inkomsten uit tickets en kantine nodig om premies te betalen”

Het amateurvoetbal gaat in pauze tot eind januari. Voetballen zonder publiek - en dus zonder de inkomsten uit tickets en kantine - is geen optie, vinden de clubs. “We hebben dat geld nodig om de premies van de spelers te betalen”, klinkt het. De beslissing moet straks enkel nog formeel bekrachtigd worden. “Van alle moeilijke beslissingen die we de laatste twee jaar hebben moeten nemen, is dit de gemakkelijkste”, zegt Voetbal Vlaanderen. Maar wat met jeugdwedstrijden? En met recreatieve competities?

Gisteren de vips in het openingsweekend van het wielerseizoen, vandaag het uitstel van de amateurcompetities in het voetbal: de huidige coronamaatregelen dwingen sportorganisaties en -clubs tot ingrepen om de werking niet compleet in het honderd te laten lopen. Het is de onzekerheid over wat volgt nà 28 januari, de dag waarop de maatregelen van het laatste Overlegcomité van 22 december aflopen, die z’n schaduw werpt over wat volgt in de sport.

Tot eind januari is publiek bij sportwedstrijden, zowel binnen als buiten, niet toegelaten. En dat veroorzaakt problemen in het amateurvoetbal. “Voetballen zonder publiek is niet leuk, maar vooral: we hebben de inkomsten uit de ticketverkoop en de kantine nodig om de premies van de spelers te betalen. Als we moeten voetballen in een leeg stadion, scheuren we er onze broek aan”, zegt Dominiek Van Den Bosch, de voorzitter van Hoogstraten VV. De Kempense club is de fiere leider in tweede amateur B en speelt normaal hun wedstrijden voor een paar honderd toeschouwers. “De huidige maatregelen maken het heel moeilijk. We hebben normaal 80 mensen die komen dineren voor de match, de laatste weken zijn dat er maar 40. En met een kantine die al moet sluiten om 23 uur - terwijl de wedstrijden normaal om 20 uur beginnen - verliezen we daar ook behoorlijk wat inkomsten. Daarom is het uitstellen van de competitie een goeie zaak.”

Twee speeldagen uitstellen, is geen probleem. Tijdens strenge winters met besneeuwde velden gebeurt dat ook.

Geen volledige stopzetting

De beslissingen tot het uitstel moeten nog formeel worden bekrachtigd. Deze namiddag is er een Raad van Bestuur bij Voetbal Vlaanderen - de regionale vleugels zijn verantwoordelijk voor de nationale en provinciale amateur- en jeugdcompetities in het Belgische voetbal. Maar na de vergadering van de crisiscel van de voetbalbond van maandagavond is het wel heel duidelijk dat de eerste speeldagen na de winterstop - de weekends van 15 en 22 januari - helemaal niet zullen worden afgewerkt.

“Van alle moeilijke beslissingen die we de afgelopen twee jaar hebben moeten nemen, is dit veruit de gemakkelijkste”, zegt Nand De Klerck van Voetbal Vlaanderen. “Twee speeldagen uitstellen, is ook geen groot probleem: tijdens strenge winters met besneeuwde velden gebeurt dat ook. De clubs zijn nu zelf vragende partij om de wedstrijden uit te stellen, omdat ze liever niet spelen zonder publiek. Voor clubs die rekenen op de inkomsten van het publiek is de financiële impact te groot. Een volledige stopzetting van de competitie is vandaag niet aan de orde: we wachten daarvoor de beslissingen van het volgende Overlegcomité over publiek bij sportwedstrijden af.”

Voor jeugdvoet­bal geldt een uitzonde­ring op de coronamaat­re­ge­len. Ouders mogen dus wel naar de matchen van hun kind kijken.

Langs veld verboden, in kantine niet

Bij Voetbal Vlaanderen wijzen ze ook op een contradictie in de huidige maatregelen. “De voetbalkantines volgen de coronamaatregelen van de horeca”, gaat De Klerck verder. “Dat wil zeggen: ze mogen open tot 23 uur en mensen mogen er, na controle van het Covid Safe Ticket, met 6 aan tafel zitten zonder mondmasker. Stel dat je 50 toeschouwers hebt voor een wedstrijd in vierde provinciale, mogen die mensen niet over de gehele lengte van een voetbalveld buiten staan terwijl ze wel voor het raam in de kantine mogen zitten. Dat is verre van logisch.”

Ouders mogen wel kijken

En wat met uitstel van de jeugdwedstrijden? Of met de recreatieve voetbalcompetities? “Daar is uitstel niet aan de orde”, zegt De Klerck. Vorig seizoen was ook dat verboden, en stonden ouders buiten de terreinen van de club toch te kijken. “Voor de hoofdmoot van het voetbal zijn er geen problemen. In het recreatieve voetbal of de reservencompetities zijn de inkomsten uit ticketing van geen belang. Dat kan dus gewoon blijven doorgaan onder de huidige coronamaatregelen. Voor het jeugdvoetbal - dat al op 7 januari hervat - heeft het Overlegcomité een uitzonderingsmaatregel toegestaan op het verbod op toeschouwers. Per speler mogen twee begeleiders de wedstrijd volgen. Dat betekent dus dat ouders gewoon naar de matchen van hun kinderen kunnen komen kijken en iets drinken in de kantine. In principe verandert daar dus niets.”

Bron: HLN

Plaats reactie