Sport- en landschapspark

Gebruikersavatar
Dabo
Beheerder
Berichten: 2382
Lid geworden op: 31 jul 2012, 20:48

Sport- en landschapspark

Bericht door Dabo »

Eindelijk wat meer groen: Gemeente krijgt groot sport- en landschapspark

Het openingsfeest voor het nieuwe Heistste zwembad De Lo is vrijdagavond. Maar ook de volgende stap wordt al voorbereid. Er komt namelijk ook een sport- en landschapspark in het gebied aan de Lostraat, dat de komende jaren vorm zal krijgen.

Het is de bedoeling dat er met het sport- en landschapspark Hof van Riemen een zone wordt ingericht waar plaats is om te wandelen, te lopen, te fietsen en te spelen. Maar verder is er nog maar weinig over bekend. Het park zou zich uitstrekken over het gebied waarin zwembad De Lo, De Sporthal en de terreinen van KSK Heist zich bevinden tussen de Lostraat, de spoorweg en de Cuperuslei. Goed voor een parkzone van zo’n 157.000 vierkante meter.

“In Heist-centrum is het groen beperkt. Dit geplande sport- en landschapspark is een goede stap om daar iets aan te doen”, schetst schepen van Ruimtelijke Ordening Sarah Wouters (Groen). “We willen het mooi inrichten met bomen en ander groen. Er zullen paden aangelegd worden die gebruikt kunnen worden als doorsteek en die De Sporthal, zwembad De Lo, KSK Heist en het Hof van Riemen met elkaar zullen verbinden. Maar buiten die recreatieve verbindingen moet het er ook aangenaam zijn om te vertoeven en moeten bezoekers uitgenodigd worden tot beleving van de omgeving. Zo wordt het aantrekkelijk voor pakweg ouders die hun kinderen afzetten in De Sporthal. Zij zouden dan in tussentijd wat kunnen ontspannen in het park.”

Paden als ruggengraat

Er zijn al heel wat plannen rond gemaakt. De gemeente maakte voor de omgeving van het zwembad een ruimtelijk uitvoeringsplan: het RUP Sport- en Landschapspark Hof van Riemen. Het planningsbureau OKRA ontwierp zes jaar geleden ook al een voorbereidend landschapsontwerp. Momenteel is er nog een mobiliteitsstudie bezig die de toegankelijkheid van het park tegen het licht moet houden en zich uitspreekt over toegangswegen en het nodige aantal parkings. De plannen zijn de laatste jaren door ‘voortschrijdend inzicht’ nog bijgestuurd en worden momenteel nog verder verfijnd. Maar ze hebben als basis het landschapsplan en het ruimtelijk uitvoeringsplan.

“In de meerjarenplanning staan nog wat ingrepen gepland de komende jaren. Zo zal er deze legislatuur een deel van de padenstructuur voor voetgangers en fietsers door het gebied verder worden afgewerkt. Die paden zijn de ruggengraat van het park. Ze verbinden de verschillende functies binnen het gebied en vormen een aansluiting met het centrum, de omliggende woonwijken en de latere fietsostrade”, klinkt het.

De gemeenteraad keurde onlangs ook een eenzijdige belofte tot aankoop van een perceel grond goed. “De Vlaamse Landmaatschappij is eigenaar van een perceel grond dat cruciaal is om de verbinding te maken tussen Bergebeek en de verlegde Hof van Riemenloop. Het perceel vormt het sluitstuk in de aanpak van de waterhuishouding op de site van het sport- en landschapspark. De aantakking is al gerealiseerd, dit is nu ook administratief in orde gebracht”, aldus Wouters.

Bron: HNB

Plaats reactie