Stijgers en dalers in de amateurreeksen 2024

alle overige voetbalweetjes.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Dabo
Beheerder
Berichten: 3005
Lid geworden op: 31 jul 2012, 20:48

Stijgers en dalers in de amateurreeksen 2024

Bericht door Dabo »

Stijgers en dalers in de amateurreeksen: Beerschot B blijft volgend seizoen tóch bestaan

Gedaan met de rust, vanaf volgend weekend beginnen ze in tweede afdeling alweer aan de competitie. Nu de laatste rechte lijn van het seizoen wordt ingezet, is het ook hoog tijd om nog eens duidelijk te maken hoe het straks zit met het aantal stijgers en dalers in de amateurreeksen. Want ja, er verandert na dit seizoen weer best veel.

Volgend seizoen verandert het competitie-format nog maar eens in de nationale reeksen: eerste nationale wordt straks opgedeeld in een Vlaams en Waals luik, tweede afdeling gaat van achttien naar zestien teams en, o ja, er komen drie (!) extra belofteteams bij.

U23-clubs

Voor de U23-ploegen van de profclubs zijn er komend seizoen vier slots in de nieuwe Vlaamse eerste afdeling (OHL U23, AA Gent U23, Young Reds Antwerp + een extra elftal), 2x2 slots in tweede afdeling VV (Cercle Brugge U23, Zulte Waregem U23, Jong KV Mechelen + een extra elftal) en 2x1 slot in 3de afdeling VV (Beerschot U23 + een extra elftal). Eerder al raakte bekend dat Westerlo en Sint-Truiden interesse hadden om met een belofteteam te starten, ondertussen worden ook Oostende, Beveren en Lommel genoemd. Welke U23-ploegen in welke reeks komen? Dat wordt bepaald op basis van het eindklassement van de U21, waarin Westerlo op dit moment aan de leiding staat.

1ste afdeling VV

Eerste nationale wordt vanaf komend seizoen in een Vlaamse afdeling (zestien ploegen) én een Waalse tegenhanger (12 ploegen) opgedeeld. De twee ploegen die dit seizoen het hoogste eindigen in eerste nationale, promoveren naar de Challenger Pro League. Momenteel zijn dat Lokeren-Temse (47 punten) en La Louvière (41 punten).

Ook is er één Vlaamse daler die in principe nu al gekend is: Winkel Sport. De West-Vlamingen hadden eerder al aangegeven te stoppen met een team in de nationale reeksen en zouden alleen nog met hun B-ploeg verdergaan in derde provinciale. Er waren geluiden dat het stamnummer van Winkel Sport naar Roeselare zou gaan (3de afdeling VV A), maar dat wordt zowel bij Winkel Sport als Roeselare ontkend. “Wij spelen volgend seizoen voor 150 procent zekerheid met ons stamnummer”, klinkt het bij gerechtigd correspondent Francky Vanlerberghe én werd bevestigd door verschillende bronnen bij Roeselare.

De tien huidige Vlaamse ploegen in eerste nationale (Hoogstraten, Heist, Knokke, Thes, Dessel, Cappellen, KVK Tienen, OHL U23, Young Reds Antwerp en AA Gent U23) worden aangevuld met een eventuele Vlaamse zakker (Oostende op dit moment), een extra belofteteam, de teams die in tweede afdeling A en B kampioen spelen én twee extra teams uit de promotie-eindronde.

2de afdeling VV

Ook aan tweede afdeling wordt er volgend seizoen gesleuteld. Het gaat van achttien clubs per reeks naar zestien. Volgend seizoen spelen er in beide reeksen telkens twee belofteteams. Naast Jong KV Mechelen, Cercle Brugge U23 en Zulte Waregem U23 komt er dus een extra team bij.

De kampioenen uit 2de afdeling VV A en B én twee teams uit de eindronde promoveren naar de nieuwe 1ste afdeling VV en er is géén daler uit eerste nationale (want Winkel Sport stopt).

De reeks wordt aangevuld met vijf teams uit derde afdeling VV: de kampioenen uit beide reeksen én drie ploegen uit de promotie-eindronde. De laatste drie teams per reeks degraderen rechtstreeks.

3de afdeling VV

Er spelen komend seizoen in derde afdeling VV twee belofteteams, eentje in elke reeks. Beerschot gaf vorig seizoen aan dat het zou stoppen met zijn beloften, maar liet nu weten toch door te gaan. Er komt dus één extra belofteteam bij.

De kampioenen uit derde afdeling VV A en B én drie ploegen uit de promotie-eindronde promoveren naar tweede afdeling.

De reeks wordt aangevuld met zes teams uit tweede afdeling én zes teams uit eerste provinciale: de vijf kampioenen uit eerste provinciale en de winnaar van de interprovinciale eindronde.

Per reeks dalen de laatste vier ploegen naar de provinciale reeksen.

Bron: HNB
DAVILA
Berichten: 4128
Lid geworden op: 06 aug 2012, 23:59

Re: Stijgers en dalers in de amateurreeksen 2024

Bericht door DAVILA »

Het zou mooi zijn indien Oostende (uitstap naar zee) en Aalst en Hasselt erbij zouden komen volgend seizoen. Beide ploegen staan momenteel eerste in hun reeks. Bij Hasselt scoorde Orye zijn elfde van het seizoen tegen City Pirates in de met 3-1 gewonnen match thuis voor 1700 toeschouwers.
Plaats reactie