1ste nationale splitst in aparte Vlaamse en Waalse competitie

Alles over onze reeks
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Dabo
Beheerder
Berichten: 3004
Lid geworden op: 31 jul 2012, 20:48

1ste nationale splitst in aparte Vlaamse en Waalse competitie

Bericht door Dabo »

De hoogste amateurafdeling in het voetbal splitst waarschijnlijk vanaf het seizoen 24-25 in 2 aparte afdelingen: een Vlaamse en Waalse. De verre verplaatsingen naar de andere kant van het land verdwijnen daardoor.

Voetbal Vlaanderen en zijn Waalse tegenhanger ACFF willen enkele grote veranderingen doorvoeren voor het seizoen 2024-2025. In 1ste nationale, de hoogste amateurklasse wordt dan zelfs niet meer nationaal gespeeld. De afdeling wordt opgesplitst worden in een Vlaamse en Waalse. Op het einde van het seizoen kan dan zowel een Vlaamse en een Waalse club promoveren naar de Challenger pro league.

Door de nieuwe maatregelen vallen de verre verplaatsingen, naar Virton bijvoorbeeld, weg. Ook voor de supporters is dat beter. Maar niet alle clubs zijn tevreden met de plannen. Die moeten eind deze maand nog wel definitief gestemd worden.

Bron: RTV
Gebruikersavatar
Dabo
Beheerder
Berichten: 3004
Lid geworden op: 31 jul 2012, 20:48

Re: 1ste nationale splitst in aparte Vlaamse en Waalse competitie

Bericht door Dabo »

Gedaan met verre verplaatsingen naar Virton: hoogste amateurafdeling splitst vanaf 2024-2025 in Vlaamse én Waalse tak

De voorbije week zaten Voetbal Vlaanderen en zijn Waalse tegenhanger ACFF samen over de nieuwe regels richting het seizoen 2024-2025. Enkele opvallende nieuwigheden: extra regels over het aantal (belofte)spelers per U23-team, en vooral de splitsing van de hoogste amateurafdeling in een Vlaamse en Waalse afdeling.

Zondag vergaderden de teams uit eerste nationale over het voorstel tot splitsing in een tak Voetbal Vlaanderen en een tak ACFF (Wallonië). Voor alle duidelijkheid: dat voorstel werd door beide bonden inmiddels ook goedgekeurd, maar bij de clubs uit de hoogste amateurafdeling viel dat niet in goede aarde. “Het heeft gewoon iets om effectief nationaal te spelen”, aldus Roel Grant, bestuurder bij KSK Heist.

Verplaatsingen naar pakweg Olympic Charleroi of het uit 1B gedegradeerde Virton zijn nochtans niet bij de deur. “Maar Virton is echt wel een uitzondering”, zegt Grant. “Geef toe: als we naar Winkel Sport of Knokke moeten, zijn we toch ook een tijdje onderweg? De supporters maken er dan gewoon een weekendje aan zee van.”

Zesde provincie beslist

Maandag kwamen alle Vlaamse nationale amateurteams (van 1ste tot 3de afdeling) samen in Wolvertem. Daarbij ging het niet alleen om de splitsing van 1ste nationale. “We hebben ook de belofteteams in de nationale reeksen geëvalueerd”, zegt Jorg Keldermans, voorzitter van VACHA (vereniging van Vlaamse amateurclubs). Eén van de grootste pijnpunten: de financiële lasten van amateurclubs gingen de hoogte in.” In het seizoen 2021-2022 speelden er ‘maar’ 16 teams in 2de afdeling VV B. Dat werden er het afgelopen seizoen 18. “Waardoor teams meer verplaatsingen moesten maken en minder omzet draaiden wanneer een belofteteam langskwam. Maar ze moesten wel meer premies betalen aan hun spelers. Om aan de grieven van de amateurclubs te voldoen, bedachten de profclubs een nieuw plan, met een hogere financiële tegemoetkoming (een variabel bedrag, red.) voor amateurclubs en extra regels voor U23-ploegen.”

Let wel: de splitsing van 1ste nationale was een voorstel van Voetbal Vlaanderen. Keldermans: “Voor de clubs uit tweede en derde is dit een extra opportuniteit, maar ik begrijp dat clubs uit eerste niet altijd even gelukkig zijn.”

LEES OOK. Neemt N’Golo Kanté Belgische club over? Franse stervoetballer toont interesse in amateurclub Virton
Op de vergadering van maandag werd het voorstel alvast goedgekeurd door de Vlaamse amateurclubs. Dinsdag stemden de Waalse zesde provincie (de interprovinciale teams van ACFF) ook in met het voorstel. “Een meerderheid van onze teams stond positief tegenover het voorstel om verder te gaan met een 1ste nationale ACFF”, aldus Patrice Sintzen, coördinator bij ACFF.

Extra regels voor beloftespelers

Ook bedacht de Pro League al extra regels voor de belofteteams. “Dit seizoen passeerden er bij sommige U23-teams 40 à 45 spelers, zowel uit de A-ploeg als jongere spelers”, gaat Keldermans verder. Denk bijvoorbeeld maar aan de wedstrijd Hoogstraten - Young Reds, waar zomaar eventjes zes spelers die minuten maakten bij het A-team ook meespeelden bij de beloften. “Daarom formuleerde de Pro League het voorstel om maximum dertig spelers op te nemen in de kern én mogen deze jongens maar voor één elftal per weekend spelen.” Nu waren er situaties dat een speler twintig minuten inviel voor het A-elftal en een dag later een match volmaakte bij de beloften.

Ook situaties als bij FC Luik – Jong Gent zullen niet meer voorvallen. Doordat bijna alle spelers van Jong Gent internationale verplichtingen hadden, miste de club een volledig elftal. Uiteindelijk werd het 4-1 voor FC Luik. Keldermans: “Wanneer er vijf spelers van een elftal opgeroepen worden voor hun nationale ploeg, wordt de wedstrijd uitgesteld.”

Deadline 30 juni

Gaan deze regels er meteen komen? Dan moeten de verschillende voetbalbonden nog hun huiswerk maken: naast Voetbal Vlaanderen en ACFF moet ook de Pro League nog zijn fiat geven over de nieuwe regels, wat betreft de U23-spelers. De algemene vergadering van de Pro League bespreekt dit op 20 juni. Zij hebben geen beslissingsrecht over de splitsing van 1ste nationale: dat is iets voor Voetbal Vlaanderen en ACFF.

Een werkgroep van Voetbal Vlaanderen én ACFF zit momenteel samen om voor eind deze maand de nieuwe regels uit te werken: hoeveel teams gaan er per reeks spelen, wat met promotie/degradatie, aan welke voorwaarden gaan clubs moeten voldoen… “Dat moet voor 30 juni in orde komen: voor de voetbalbond begint het nieuwe seizoen (2023-2024) op 1 juli 2023 en dáárvoor moet er duidelijkheid zijn, anders moeten we nog een jaartje wachten”, aldus Keldermans. Een ding is alvast zeker: de ploeg die kampioen speelt in de Vlaamse/Waalse 1ste nationale, promoveert naar de Challenger Pro League. Mits geldige licentie, uiteraard.

Bron: HNB
Gebruikersavatar
Dabo
Beheerder
Berichten: 3004
Lid geworden op: 31 jul 2012, 20:48

Re: 1ste nationale splitst in aparte Vlaamse en Waalse competitie

Bericht door Dabo »

Splitsing eerste nationale zorgt zowel in tweede als derde afdeling voor extra… daler

Eerste nationale, de hoogste reeks in het amateurvoetbal, wordt vanaf het seizoen 2024-2025 gesplitst in een Vlaamse en een Waalse reeks. Daartoe heeft de Hoge Raad van de Voetbalbond het licht maandag op groen gezet. Als ‘overgangsmaatregelen’ zijn er daardoor volgend seizoen zowel in tweede als derde afdeling VV naast extra stijgers ook een extra... daler.

Voetbal Vlaanderen, haar Waalse tegenhanger ACFF en de Pro League bereikten eerder deze maand al een principe-akkoord om eerste nationale, de reeks met onder andere Heist en Hoogstraten, te splitsen. Om dat in het seizoen 2024-2025 in voege te kunnen laten treden, moesten enkele belangrijke spelregels (hoeveel teams per reeks, wat met promotie/degradatie,…) vastgelegd worden vóór 1 juli, omdat dan het nieuwe seizoen officieel van kracht gaat. Die overgangsmaatregelen werden nu bekrachtigd door de Hoge Raad, waardoor de splitsing in 2024 dus kan doorgaan.

Komend seizoen bestaat eerste nationale nog uit achttien ploegen, waarvan twaalf Vlaamse en zes Waalse. Het seizoen erna wordt dat een Vlaamse reeks (van 16 clubs) en een Waalse reeks (van 12 clubs). Daardoor is er komend seizoen als overgangsmaatregel maximaal één Vlaamse daler in eerste nationale. In de lagere reeksen komen er in Vlaanderen extra stijgers. Kampioenen stijgen altijd, het aantal stijgers in de eindronden is afhankelijk van 1B en eerste nationale.

Opmerkelijk wel: zowel in tweede als derde afdeling VV is er volgend seizoen een extra... daler. In een normaal seizoen zijn er twee (in tweede) of drie (in derde) vaste degradanten en waren de nummers zestien (in tweede, reeks van 18 ploegen) en dertien (in derde, reeks van 16 ploegen) onzeker van het behoud, komend seizoen zijn die testplaatsen degradatieplaatsen en zakken de nummers zestien (in tweede) en dertien (in derde) dus ook. Dat aantal dalers werd bewust nu al vastgelegd om het aantal verschillende scenario’s fors in te perken. Dit alles heeft overigens ook zijn gevolgen voor de provinciale reeksen. Per Limburgse degradant uit derde afdeling is er een extra zakker in de provinciale reeksen. De overgangsmaatregelen voor komend seizoen samengevat:

Eerste nationale (reeks van Hoogstraten en Heist):

. Eerste twee (ongeacht Vlaams of Waals) stijgen naar 1B, mits juiste licentie

. Laatste Vlaamse club

.. daalt rechtstreeks, als ze bij de laatste drie eindigt (zestiende, zeventiende, achttiende)

.. speelt barragewedstrijd tegen ‘laatste potentiële stijger’ uit eindronde D2 als ze 15de of hoger eindigt

.. daalt rechtstreeks als ze 15de of hoger eindigt als er twee Vlaamse dalers zijn uit 1B, maar geen Vlaamse stijgers vanuit D1 naar 1B

Tweede afdeling VV (2B is reeks van onder meer Lille United, Racing Mechelen en City Pirates):

. Twee kampioenen promoveren

. Acht ploegen spelen eindronde. Afhankelijk van interactie tussen D1 en 1B levert dit 0 tot 4 stijgers op (als laatste Vlaamse club in D1 vijftiende of hoger eindigt, kan er een extra testwedstrijd nodig zijn tegen die club)

. Laatste drie (zestiende, zeventiende, achttiende) uit elke reeks degraderen (licentiedalers vervangen eventuele sportieve dalers)

. Opgelet: er zijn scenario’s waarbij ook in het seizoen 2024-2025 er één of twee teams in overtal kunnen zijn.

Derde afdeling VV (3B is reeks van onder meer Zwarte Leeuw, Geel, Turnhout en Beerschot U23)

. Twee kampioenen promoveren

. Acht ploegen spelen eindronde. Afhankelijk van interactie tussen D1 en 1B levert dit 2 tot 4 stijgers op

. Laatste vier (dertiende, veertiende, vijftiende, zestiende) uit elke reeks degraderen (licentiedalers vervangen eventuele sportieve dalers)

Interprovinciale eindronde (met drie clubs uit eerste provinciale):

. Zestien ploegen spelen eindronde. Afhankelijk van interactie tussen D1 en 1B levert dit nul tot twee stijgers op.

Bron: GVA
Gebruikersavatar
Dabo
Beheerder
Berichten: 3004
Lid geworden op: 31 jul 2012, 20:48

Re: 1ste nationale splitst in aparte Vlaamse en Waalse competitie

Bericht door Dabo »

Eerste nationale in z’n huidige vorm blaast stilaan zijn laatste adem uit.

De reeks wordt volgend seizoen opgesplitst in een Vlaamse en een Waalse reeks. Momenteel spelen drie Vlaamse U23-teams (Young Reds Antwerp, Jong AA Gent en OHL U23) in eerste nationale, maar volgend seizoen komt daar een ploeg bij.

Jong KV Mechelen lijkt over de beste papieren te beschikken, want de jonge Mechelaars pakten de eerste periodetitel in tweede afdeling B en nemen dus al zeker deel aan de eindronde. Indien Jong KV Mechelen niet promoveert via de eindronde, dan kan Jong Essevee of Jong Cercle profiteren.

Het team dat het hoogst eindigt in tweede afdeling VV A, speelt dan een promotiematch tegen Jong KV Mechelen. De winnaar van die partij speelt volgend seizoen in eerste nationale.

Bron: HNB
Plaats reactie