Beloftenploegen in 1ste Nationale

Plaats reactie
DAVILA
Berichten: 4110
Lid geworden op: 06 aug 2012, 23:59

Beloftenploegen in 1ste Nationale

Bericht door DAVILA »

De Pro League stemt vandaag toch over de integratie van de beloftenteams in 1B en de hoogste amateurklasse. Volgens het voorstel zouden er vanaf het seizoen 2022-2023 vier beloftenteams integreren in 1 B en acht (!!!) in eerste nationale.

Bron: HNB
Gebruikersavatar
Dabo
Beheerder
Berichten: 3001
Lid geworden op: 31 jul 2012, 20:48

Re: Beloftenploegen in 1ste Nationale

Bericht door Dabo »

Ook gelezen. 2 reeksen dan in 1ste Nationale? Vlaams, Waals?
eSKaa
Berichten: 1393
Lid geworden op: 31 jul 2012, 22:44

Re: Beloftenploegen in 1ste Nationale

Bericht door eSKaa »

Dit is een grote stap te ver. Een systeem dat nergens degelijk werkt, gaat men in België integreren. De amateurbond heeft zich hier weer laten naaien door de ProLeague, voor een aalmoes ongetwijfeld.
Steek ze in een aparte reeks met Patro, dan zijn we daar al vanaf :-)
DAVILA
Berichten: 4110
Lid geworden op: 06 aug 2012, 23:59

Re: Beloftenploegen in 1ste Nationale

Bericht door DAVILA »

Vandaag klinkt het in HNB al anders: 4 in 1B 4 in eerste nationale en vier in tweede nationale. Aangezien ze met 18 in 1A aantreden zijn er dus 6 beloftenploegen die overblijven, wat voor competitie wordt dat ?
Gebruikersavatar
Dabo
Beheerder
Berichten: 3001
Lid geworden op: 31 jul 2012, 20:48

Re: Beloftenploegen in 1ste Nationale

Bericht door Dabo »

Twee jaar langer 18 ploegen in 1A, integratie beloftenploegen in 1B en amateurreeksen vanaf 2022

De Hoge Raad van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB), het orgaan waarin vertegenwoordigers van de Pro League, KBVB, ACFF en Voetbal Vlaanderen de voetbalregels vastleggen, heeft woensdag de integratie van veertien beloftenteams in 1B en de amateurreeksen vanaf het seizoen 2022-2023 goedgekeurd. Er werd ook groen licht gegeven aan de verlenging van het huidige format in 1A - met verkorte play-offs en achttien ploegen - tot en met 2022-2023.

De Pro League bereikte midden juni een principe-akkoord over twee dossiers die al bijna een jaar op de onderhandelingstafel liggen. Het huidige format in 1A - met 18 ploegen die na de reguliere competitie verkorte Champions’ en Europe Play-offs afwerken - wordt verlengd met een jaar tot en met het seizoen 2022-2023. En vanaf 2022-2023 zullen tot veertien profclubs hun beloftenteams kunnen inschrijven in 1B (vier teams), eerste nationale (vier teams) en tweede nationale (zes teams).

Daarmee was de kous nog niet af, want de beslissing vereiste een wijziging van de bondregels. Dat valt onder de bevoegdheid van de Hoge Raad, waarin ook de amateurvleugels hun stem hebben. Op 16 juni raakten de profclubs het onderling eens, maar was er nog geen akkoord met ACFF en Voetbal Vlaanderen. Er waren wel al afspraken over soepelere licentievoorwaarden en financiële compensaties, maar vooral de Franstalige federatie aasde op een extra promovendus naar 1B. De Hoge Raad kwam eigenlijk voor het laatst samen die bewuste 16 juni, maar er werd nog een zitting gepland op de slotdag van het seizoen om de knoop te ontwarren.

Dat is CEO Pierre François gelukt, want de Hoge Raad keurde woensdag de nieuwe bondsregels goed. De Pro League heeft het over een “historisch akkoord”. Profclubs krijgen de kans om hun beloftenteams in te schrijven in 1B, eerste nationale en tweede nationale (VV en ACFF). Wie in welke reeks uitkomt, is afhankelijk van de rangschikking in de U21-competitie van de Pro League komend seizoen 2021-2022.

“Er zullen (voor de geïntegreerde U23-teams) strikte regels voor de speelgerechtigdheid van de spelers worden toegepast, enerzijds om het goede verloop van de competities te garanderen en anderzijds om de doelstelling te bereiken, zodat de talenten van onze clubs kunnen profiteren van een hoogwaardige postformatie”, laat de Pro League nog weten.

Verder staat vast dat Lierse Kempenzonen in 1B blijft en dus niet degradeert. Club NXT verdwijnt volgend seizoen terug naar de beloftencompetitie, Virton neemt de plek in 1B in. Deinze wordt door de soepelere voorwaarden voor de licentie in 1B niet gestraft voor zijn stadion, dat niet helemaal conform de reglementen was.

Bron: HLN
eSKaa
Berichten: 1393
Lid geworden op: 31 jul 2012, 22:44

Re: Beloftenploegen in 1ste Nationale

Bericht door eSKaa »

Virton... Met wat gaan die spelen??

Hebben die nog 10 sjotters?
Gebruikersavatar
Dabo
Beheerder
Berichten: 3001
Lid geworden op: 31 jul 2012, 20:48

Re: Beloftenploegen in 1ste Nationale

Bericht door Dabo »

eSKaa schreef: 07 jul 2021, 15:28 Virton... Met wat gaan die spelen??

Hebben die nog 10 sjotters?
Momenteel maar een stuk of 2.
Gebruikersavatar
Dabo
Beheerder
Berichten: 3001
Lid geworden op: 31 jul 2012, 20:48

Re: Beloftenploegen in 1ste Nationale

Bericht door Dabo »

Antwerpse amateurploegen hebben gemengde gevoelens bij komst beloftenploegen: “Alleen derby tegen B-ploeg van KV zou leven”

“Op welk veld gaan we spelen?” “Gaan ze bij het indelen van de reeksen rekening houden met de regio’s?” “Krijgen we genoeg financiële compensatie?” Nog een halfjaar en dan maken de B-clubs van de profclubs uit de Pro League hun intrede in eerste nationale en tweede afdeling. Alleen zitten de clubs uit onze regio duidelijk nog met veel vraagtekens.

“Ik begrijp dat sommige clubs twijfels hebben”, zegt Jorg Keldermans. Naast secretaris van Cappellen is hij ook voorzitter van VACHA, de vereniging van Vlaamse clubs in eerste nationale en tweede en derde afdeling. “Toen we het nieuws te horen kregen, hebben we meteen een werkgroep gemaakt, zodat we mee aan tafel konden zitten en zelf enkele prioriteiten konden meegeven. Zo staat in de overeenkomst dat het gemakkelijker moet zijn voor amateurclubs om de stap te maken naar 1B. Dat vind ik het grote voordeel van deze overeenkomst. Ambitieuze clubs als Dessel en Heist kunnen straks ook hun sportieve ambities omzetten in promotie zonder daarvoor een stadion van 8.000 plaatsen nodig te hebben dat nooit gevuld zal geraken.”

Minder huren uit 1A

Bij eerstenationaler Heist zien ze de komst van de B-ploegen met lede ogen aan. “Als club zijn we er niet blij mee, maar het was al even duidelijk dat dit scenario niet meer te vermijden was”, zegt bestuurslid Roel Grant. “We zullen zien wat het geeft, maar het lijkt een devaluatie van onze reeks. We denken ook niet dat onze supporters hierop zitten te wachten, maar hopelijk zijn we mis. In ieder geval zal het een impact hebben op onze transfermogelijkheden: jongeren van bijvoorbeeld KV Mechelen of OHL, waar we in het verleden toch op konden rekenen (zoals in het verleden bijvoorbeeld een Xander Van Keilegom of Alec Van Hoorenbeeck, red.), zullen minder gemakkelijk uitgeleend worden. Dat is toch een minpunt. Bovendien is het ook nog afwachten welke ‘strikte regels’ er aan die beloftenploegen worden opgelegd...”

Racing Mechelen speelt nu nog in derde afdeling en in die reeks komen er (voorlopig) geen B-ploegen. Maar als titelkandidaat nummer één lijkt de kans groot dat er volgend seizoen toch B-ploegen naar het Oscar Vankesbeeckstadion komen. “Financieel denk ik niet dat het voor ons een goede zaak is”, zegt sportief manager Marc Ghys. “Onze fans gaan niet met meer naar het stadion komen omdat wij tegen pakweg Genk B zouden spelen. Eén uitzondering kan wel, als KV Mechelen B in onze reeks zou staan. Dat leeft in Mechelen, een derby is altijd een speciale wedstrijd. Ook sportief gaat het voor onze spelers geen meerwaarde geven, maar dat moet je in twee richtingen durven te bekijken. De spelers die uitkomen in een B-ploeg gaan zeker groeien. Dat kon je vorig jaar goed zien bij Club NXT in 1B. Het verschil tussen de heen- en terugronde toen was groot, die ploeg was gegroeid in de loop van de competitie. Je gaat op deze manier ook sneller zien waar een jonge speler al echt staat. In een match tussen twee beloftenteams is dat soms moeilijker in te schatten.”

Net als in Heist vrezen ze ook bij Racing dat het moeilijker wordt om jonge gasten te huren. “Wij volgen de U21-competities op de voet en natuurlijk zijn wij geïnteresseerd in een goeie U21-spelers op niveau. Zeker omdat je als club verplicht twee jonge spelers op het wedstrijdblad moet zetten.”

Bij Lyra-Lierse ziet Raf Bormans het breder. “De integratie van de beloftenteams is slechts één onderdeel van het pakket dat Voetbal Vlaanderen met de Pro League afsloot. Dat totaalpakket is verdedigbaar, al staan we niet te springen om pakweg tegen STVV B, dat tien ouders meebrengt naar het stadion, te spelen. Maar in het pakket zitten ook versoepelde licentievoorwaarden voor eerste nationale, een uitbreiding van en versoepelde voorwaarden voor 1B. Maatregelen die voor onbepaalde tijd werden gedefinieerd, terwijl het experiment rond de beloftenteams twee seizoenen later wordt geëvalueerd. Belangrijk is ook dat de integratie van de beloftenteams gepaard gaat met een uitbreiding van de reeksen. Het zijn matchen die er bij zullen komen en niet in de plaats van bestaande wedstrijden. Ik denk ook niet dat de integratie van de beloftenteams voor een vorm van competitievervalsing zal zorgen. De structuren liggen duidelijk vast en die teams kunnen ook promoveren of degraderen.”

Meer wedstrijden

Bij Berchem bekijken ze het vanuit een andere kant. “Dit format gaat de amateurclubs een gratis vorm van scouting geven”, zegt bestuurder Luc Verhoeven. “Door die jonge gasten op ons niveau aan het werk te zien, krijgen we een goed beeld van mogelijke versterkingen. Het is ook goed dat de beloften straks kunnen kennismaken met het niveau en de reeksen in de lagere afdelingen. Nu halen ze nog vaak hun neus op om bij amateurclubs te voetballen. Mogelijk maken ze daardoor sneller een keuze om hun loopbaan op ons niveau verder te zetten.”

Toch is ook Verhoeven best sceptisch. “We zaten hier niet op te wachten. Ik betwijfel bijvoorbeeld al of de beloofde financiële compensatie zal volstaan. We zullen een viertal wedstrijden per seizoen meer moeten afwerken. Dit zorgt voor meer inkomsten, maar ook meer uitgaven. Tot slot: we kregen de garantie dat ze bij de reeksindeling min of meer rekening houden met de regio’s. Maar op welk terrein er zal moeten worden gespeeld, werd niet bepaald. Mogelijk steken we ons licht eens op in Nederland. Daar hebben ze ervaring met dit competitieformat.”

Bij City Pirates lijken ze nog het meest open te staan voor dit voorstel. “In tegenstelling tot veel andere clubs sta ik zeker niet negatief tegenover het idee”, zegt sportief manager Philip Van Dooren. “Alleen moet het totaalplaatje dan wel kloppen. Concreet: de gelden moeten op de juiste manier doorstromen. Club NXT bewees dat het wel degelijk kan opbrengen voor een profclub. Club Brugge plukt er nu de vruchten van. Het niveau van hun jeugd is gestegen. Het kan dus iets betekenen voor het Belgische voetbal.” Kleine noot: City Pirates werkt tegenwoordig op jeugdvlak samen met Club Brugge.

Van Dooren komt echter ook met een grote maar: “we moeten de juiste vergoeding krijgen. De plus moet er zijn voor de profclubs, maar de plus moet er zeker ook zijn voor clubs als de onze. Als nu Wijgmaal of Hades op bezoek komen, trekken we al niet veel volk. Dat zal niet beter worden met het bezoek van pakweg OHL B. Daar zie ik niet echt een verschil. Wanneer komt er wel volk? Als we tegen Hoogstraten, Cappellen of Berchem spelen. Als er B-ploegen bij ons zouden gaan spelen, is het wenselijk dat we tegen Antwerp B of Beerschot B kunnen spelen, ploegen uit dezelfde regio dus, die wel voor volk zouden zorgen. Maar dan uiteraard wel zonder rellen in en rond ons stadion.”

Bron: GVA
eSKaa
Berichten: 1393
Lid geworden op: 31 jul 2012, 22:44

Re: Beloftenploegen in 1ste Nationale

Bericht door eSKaa »

Bedankt Roel, en bij uitbreiding de club KSK Heist, om dit standpunt in te nemen!
Gebruikersavatar
Dabo
Beheerder
Berichten: 3001
Lid geworden op: 31 jul 2012, 20:48

Re: Beloftenploegen in 1ste Nationale

Bericht door Dabo »

Integratie beloften in 1B en amateurcompetities krijgt vorm: slechts één speler ouder dan 23 toegestaan

De integratie van de U23 in de lagere afdelingen krijgt definitief vorm. Elke belofteploeg zal maar één speler ouder dan 23 jaar kunnen inzetten. Die zal exclusief voor de U23 mogen spelen – Guillaume Gillet zal straks dus niet met Anderlecht in 1A mogen voetballen.

De amateurploegen en teams uit 1B wilden voorkomen dat de spelerskernen van de beloftenploegen elke week er anders zouden uitzien. In Nederland mag elke jongere zowel voor het A-elftal als voor de beloftenploeg voetballen, ongeacht het aantal speelminuten die ze kregen op het hoogste niveau. Zo gebeurde het dat de voorlinie van Ajax 2 in bepaalde wedstrijden evengoed in de Champions League had kunnen voetballen. Een verhoogd risico op competitievervalsing dus. In België worden die regels daarom veel strikter. De U23 zal vooral dienen om jongeren een kans te geven om ervaring op te doen in het volwassenvoetbal, en slechts in zeldzame gevallen om reservespelers van de A-ploeg ritme te laten opdoen.

Anderlecht-CEO Peter Verbeke en Genk-TD Dimitri De Condé waren aanwezig in de vergadering en konden zich vinden in de regeling. De algemene vergadering van de Pro League zal die regels op 2 juni naar alle waarschijnlijkheid bekrachtigen.

Bron: HLN
Plaats reactie